Wednesday 11 March 2020

PIC16F676 mikrodenetleyici kullanarak voltmetre yapımı



PIC16F676 mikrodenetleyicisindeki bir voltmetreye ayrılmış bir makale uzun süre sitede yayınlanmıştır . Zamanla, bazı ziyaretçiler voltmetrede değişiklik yaptı ve bu değişiklikleri paylaşmaya karar verdi. Bunun için minnettarlar.

Makale, PIC16F676 üzerinde yapılan 50 voltluk bir ölçüm limiti olan bir voltmetreyi veya bu mikrodenetleyicinin ADC'sinin nasıl kullanılacağını açıklar.



Şema (ortak anot)
Şema (ortak katot)


R1 ve R2 dirençleri üzerine bir voltaj bölücü monte edilir, voltmetreyi kalibre etmek için çok turlu bir yerleşik direnç R3 kullanılır. Kondansatör C1 voltmetreyi darbe gürültüsünden korur ve giriş sinyalini düzeltir. Zener diyot VD1, mikro denetleyicinin girişindeki giriş voltajını sınırlamaya yarar, böylece giriş voltajı aşıldığında MK girişi yanmaz.
Transistör VT1 (KT3102 veya SMD versiyon BC847) ve R11, R12 ve R13 dirençlerinde, ikinci deşarj ile birlikte gösterge üzerindeki bir noktayı ateşleyen bir ters çevirme elemanı monte edilir.
Devrede, MK'ye akım sınırlayıcı dirençler yoluyla bağlanan ortak bir anot BA56-12GWA'ya sahip bir gösterge kullanılır. Bu gösterge düşük akım tüketimi ile karakterizedir. Daha güçlü göstergeler (daha büyük segmentler veya farklı bir renk) kullanırken, Vladimir'in gönderilen şemasında olduğu gibi tuşların anotlara konulması önerilir.

Voltmetre kaynağının bir parçası olan HI-TECH PICC 9.50 derleyici
Sonsuz bir döngüde, ADC'den gelen veriler sürekli olarak alınır, dönüştürülür ve PWM modunda 7 segmentli bir göstergeye çıkarılır.

Dikkat

Bazı programcılar mikrodenetleyicilerin hasarında bir sorun saptamıştır. Bu, iç RC zincirinin fabrika kalibrasyon sabitinin üzerine yazmaları, ardından MK'nin yanlış çalışmaya başlaması veya hiç çalışmamaları şeklinde ifade edilir. Bu nedenle, mikro denetleyiciyi yanıp sönmeden önce, ilk önce belleğini okuyun ve denetleyicinin flash belleğinden son sözcüğü (2 bayt) yazın. Yanıp söndükten sonra, değerin kaydedilip kaydedilmediğini kontrol edin, eğer değilse, kontrol cihazını yıkayın, ancak önceden yazılmış kalibrasyon sabitiyle.

Bu sorunu bulduğun için teşekkürler: Valery, Yuri.

firmware

2013-2014 tarihli PIC16F676 için donanım sürümü v4.03 ve PIC16F688 için v5.03 sürümü. Ortak bir anot bağlayın. Ölçüm sınırı, güncelleme süresi, yanıp sönme, ayarlanan aralığın ötesine geçerseniz, programda yapılandırılır, bellenim sırasında kontrolörün EEPROM'una yazılması gereken bir dizi yapılandırma baytı elde edilir. Ölçüm sınırını voltmetreye değiştirerek, çeşitli doğrusal analog sensörler bağlayabilirsiniz.
10 Nisan 2012 tarihli V3.2 voltmetrenin yeni ürün yazılımı sürümlerini sizlere sunuyoruz. İlk hane 0 ise kaldırılır ve 100V sürümünde göstergenin maksimum değeri 99.9V'dir. Yazılımın kontrol edilmesi gerekiyor, donanımda test edilmedi.
Ürün yazılımı V3.1'in onaylanmış sürümü - gösterge titremesi kaldırıldı.




No comments: