Tuesday, 3 March 2020

Arduino ile Dijital Kapı Kilidi

Her geçen gün hırsızlık arttıkça güvenlik günümüzde büyük bir endişe kaynağı haline geliyor. Bu projede Arduino Uno'yu kullanarak tuş takımı ile dijital kapı kilit sistemi yapacağız Sadece doğru şifre girildiğinde kapınızı açacak ve yanlış şifre girildiğinde bip sesi çıkarmaya başlayacaktır.









Gerekli Bileşenler

4 × 4 tuş takımı

LCD

Arduino Uno

İtmeli Çekmeli Solenoid

TIP 120 NPN transistör

Güç kaynağı

Breadboard

1KΩ, 220Ω Direnç

10KΩ Potansiyometre

Buzzer

Bağlantı kabloları


Devre Şeması ve Açıklama


Her şeyden önce, 4 × 4 Tuş Takımına bağlantı yapacağız. Tuş takımını Arduino'ya bağlamak için hem analog hem de dijital pinler kullanıyoruz. Bu proje için 14'ten fazla dijital iğneye ihtiyaç duyduğumuz için analog pinler kullandık. Arduino Mega kullanıyorsanız, analog pimler kullanmaya gerek yoktur. Tuş takımının ilk altı pimini Arduino'nun A0 ~ A5 analog pimlerine ve kalan iki pini 3 ve 2 dijital pimlerine bağlayın.


İtme çekme solenoidini Arduino'ya bağlamak için, harici güç kullanmamız gerekecek çünkü çalışması için 6 ~ 12V ve Arduino'nun sağlayabileceğinden çok daha fazla akım gerektiriyor. Bunu yapmak için, bir anahtar / sürücü ve 6 ~ 12V sağlayabilen bir DC güç kaynağı olarak TIP120 NPN transistörünü kullanacağız . NPN transistörü, tabanına YÜKSEK verdiğimizde açılacaktır. Bu nedenle, ilk pimini (taban pimi olan) pim 11'e 1KΩ direncine, ikinci pimi (toplayıcı pimdir) itme çekme solenoidinin negatif teline ve üçüncü pime (verici pimi olan) bağlayın yere. Şimdi güç kaynağının pozitifini solenoidin pozitif teline ve güç kaynağının negatifini toprağa bağlayın.

Şimdi buzzer pozitif kablosunu Arduino'nun pimine 10 ve negatif teli zemine bağlayın.


Şimdi 16 × 2 LCD'yi Arduino'ya bağlayacağız.

Pimi 1 (VEE) zemine bağlayın.
Pin 2'yi (VDD veya VCC) Arduino'nun 5V'sine bağlayın.
Pimi 3 (V0) 10KΩ potansiyometrenin orta pimine bağlayın ve potansiyometrenin diğer iki ucunu VCC ve GND'ye bağlayın. Potansiyometre, LCD'nin kontrastını kontrol etmek için kullanılır.
Pimi 4 (RS) Arduino'nun 9 pimine bağlayın. Bu, LCD kütüphanesinde LCD kütüphanesi tarafından işlenen belirli bir kaydı seçmek için kullanılan Kayıt Seçimi pinidir.
Pin 5'i (Okuma / Yazma) Arduino'nun topraklamasına bağlayın. Bu pin genellikle kullanılmaz, bu nedenle sadece LCD'ye veri yazdığımız için yere bağlayacağız.
6. pimi (E) Arduino'nun 8 pimine bağlayın. Aşağıdaki veri pinlerinde geçerli bir veri veya komutu belirtmek için kullanılır.
Aşağıdaki dört pin, LCD'ye veri veya komut göndermek için kullanılan veri pinleridir.
Pim 11'i (D4) Arduino'nun pim 7'sine bağlayın.
12 numaralı pimi (D5) Arduino'nun 6 numaralı pimine bağlayın.
13 numaralı pimi (D6) Arduino'nun 5 numaralı pimine bağlayın.
14 no'lu pimi (D7) Arduino'nun 4 no'lu pimine bağlayın.
Pimi 15 220 ohm direnç üzerinden VCC'ye bağlayın. Bu resitor değerini değiştirerek, arka ışık LED parlaklığını değiştirebiliriz. Daha büyük değerler arka ışığı çok daha koyu hale getirir.
Pimi 16 yere bağlayın.




Çalışma


Bu projede, Arduino'da şifreyi saklamak için EEPROM'u kullandık. İçinde saklanan varsayılan şifre '1234' olacaktır. Bir şifre girdiğimizde, şifre Arduino EEPROM'da saklanan şifre ile eşleşecektir. Doğruysa, 'Passkey Accepted' (Parola Kabul Edildi) gösterecektir ve itme çekme solenoidi düşük duruma gelecektir (Kapı Kilidi Açık). Şifre yanlışsa, 'Erişim Reddedildi' mesajı gösterilir. Bu koşulda sesli uyarı bip sesi çıkarmaya başlar ve itme çekme solenoidi yüksek durumda kalır (Kapı Kilitli). Herhangi bir tuşa basıldığında sesli uyarı da bir kez bip sesi çıkarır.


Şifreyi değiştirmek için '#' tuşuna basmamız gerekiyor. '#' Tuşuna bastığımızda, geçerli parola ister. Doğru şifreyi girersek, yeni şifre isteyecek ve EEPROM'a kaydedecektir.


Arduino Kodu


No comments: