Wednesday, 18 July 2018

Arduino kullanarak Güneş Paneli Akü Şarj Kontrolörü & Solar Panel Battery Charge Controller Using Arduino

ACS712'nin çıkış gerilimi, hiçbir giriş ile birlikte 2.5V'dir, spesifikasyon ise 66 ila 185 mV / A çıkış duyarlılığını belirtir. Bu geniş bir aralıkta ve Arduino'nun 10-bit ADC'sindeki hatalar göz önüne alındığında, bu yaklaşık akım çıkışı veriyor. Çoğu uygulama için yeterince iyi.







LED1 göstergesi 'kötü', açıkken şarj voltajının altındaki giriş voltajı anlamına gelir.
DP3 şarj şalteri MOSFET transistörünü açar. PWM veya basit bir zamanlama rutini kullanabilir. Şarj döngüsü ile yanıp söner. (Şarj etmeyi etkinleştir). Yeni devredeki LED sadece bir göstergedir.
LED2 göstergesi tam dolu pil. (DP10)
Bir 10-bit analog-dijital dönüştürücü (ADC), 5-volt aralığındaki yaklaşık 4.9 mV'lik bir adım voltajına sahiptir. Bu, şarj noktası (CP) değişkeni ile ilgilidir.


Güneş panelinden gelen giriş voltajını ve aküdeki voltajı ölçmek için, gerilimi 5 voltun altına düşürmek için bir voltaj bölücü kullanırız.

Bu, 0-5 volt üreten 10 voltluk zener diyot resister kombinasyonunu kullanır. CP değişkeni 600 civarında çalışır. Bununla deney yapın.

Not 4.9 mV 10-bit ADC'den türetilmiştir ki bu 1023: 5V / 1023 = 4.9mV'ye eşittir.
“Chon = CP - y * 100” satırının arızalı olması durumunda şarj 'açık' süresi, pil daha şarjlı olduğundan yavaş yavaş azalacaktır. Tam şarj olduğunda şarj voltajı devre dışıdır.
Aksi takdirde bu kısım yorumlanabilir ve basit bir ON-OFF zamanlama döngüsü kullanılabilir.

Chon (zamana bağlı şarj) ve choff (yük boşaltma süresi) değişkenleri herhangi bir değere önceden ayarlanabilir.

Bu CP değeri ile deney yapabilirsiniz. Çok küçük, pil tamamen şarj olmaz. Çok büyük, pilin şarjı fazla olacak. Formül (Vin / 17,200) * 2200 / .0049'dur.

Aküdeki voltaj AD1'de izlenirken voltaj girişi AD0'a bağlanır. Deneme ile 600 iyi bir değer buldum. Zener diyot kurulumu iyi çalışıyor.

Arduino'nun kendisinin gücü 5 voltluk bir regülatör üzerinden şarj edilen batarya bankasından alınabilir. Giriş voltajı ve batarya tamamen bittiğinde, devre Arduino'ya güç verilmeden çalışmayacaktır.

Arduino için ayrı bir güç kaynağı kullanılabilir. Bu durumda, küçük pilleri şarj etmek için bir giriş voltajı için 13,5 harici güç kaynağı çalışacaktır.

DP3, darbe akım modülasyonuna sahiptir ve şarj akımını sınırlamak için kullanılabilir (daha düşük çalışma döngüsü) veya daha düşük voltajlı aküleri şarj etmek için kullanılabilir. CP veya şarj noktası değiştirilmelidir. Transistör anahtarlama devrelerine yabancı biri varsa aşağıdakilere bakın:


The output voltage of the ACS712 is 2.5V with no input while the spec sheet specifies 66 to 185 mV/A output sensitivity. That's a broad range and given the errors of Arduino's 10-bit ADC this gives approximate current output. Good enough for most applications.

The LED1 indicator 'bad' meaning the input voltage below the charging voltage when on.

DP3 turns on charge switch MOSFET transistor. Can use PWM or a simple timing routine. Will blink on/off with charge cycle. (Charge enable). The LED in the new circuit is merely an indicator.

LED2 indicator fully charged battery. (DP10)

A 10-bit analog-to-digital converter (ADC) has a step voltage of about 4.9 mV over a 5-volt range. This relates to the charge point (CP) variable.

To measure input voltage from the solar panel and the voltage on the battery we use a voltage divider to drop the voltage below 5-volts.

This uses 10 volt zener diode resister combination producing 0-5 volts. The CP variable works around 600. Experiment with this.

Note the 4.9 mV was derived from the 10-bit ADC which equals 1023: 5V / 1023 = 4.9mV

Note line "chon = CP - y * 100" when uncommented the charge 'on' time will decrease gradually as battery is more charged. When fully charged the charge voltage is disabled.

Otherwise that part can be commented out and use a simple ON-OFF timing loop.

The variables chon (charge on time) and choff (charge off time) can be preset to any value.

One can experiment with this CP value. Too small, battery won't fully charge. Too large, battery will over charge. The formula is (Vin / 17,200) * 2200 / .0049.

The voltage input is connected to AD0 while the voltage on the battery is monitored at AD1. By experimentation I found a value of 600 worked well. The zener diode setup works well.

The power for the Arduino itself can be obtained from the battery bank under charge through a 5-volt regulator. Note if the input voltage and battery is completely dead the circuit won't function with no power to Arduino.

A separate power source for the Arduino can be used. In this case a 13.5 external power supply will work for an input voltage to charge small batteries.

DP3 has pulse-width modulation built in and can be used to limit charge current (lower duty cycle) or even charging lower voltage batteries. CP or charge point will have to be changed. If one is unfamiliar with transistor switching circuits see the following:


https://kulogluelektronik.blogspot.com/


No comments:

Post a Comment